Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol posjetio Koprivničko-križevačku županiju, posjetio i Općinu Sveti Petar Orehovec

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol posjetio Koprivničko-križevačku županiju, posjetio i Općinu Sveti Petar Orehovec

Danas su u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji boravili zastupnik u Europskom parlamentu doc.dr.sc. Tomislav Sokol i asistent Fran Papac, a dočekali su ih župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Župan je izrazio zadovoljstvo posjetom zastupnika Sokola te mu je predstavio osnovno informacije o županiji, s naglaskom na gospodarstvo, EU projekte, ravnomjerni razvoj, prometnu infrastrukturu te ulaganja u sektore obrazovanja i zdravstva. Poseban naglasak stavio je na projekte izgradnje pet školskih sportskih dvorana u općinama i županijskog Centra kompetentnosti, dodavši kako se u obrazovanje trenutno ulaže oko 160 milijuna kuna. Također se razgovaralo o važnom projektu javnog linijskog prijevoza, investicijama u sklopu Razvojnog sporazuma Sjever te problematici upravljanja sustavom zdravstva.

Zastupnik Sokol uputio je pohvale Županiji na svim projektima koje provodi, kao i županijskom vodstvu na racionalnom upravljanju tako složenim sustavom. Ujedno je govorio o aktualnim natječajima i EU fondovima, osvrnuvši se na Nacionalni program oporavka i otpornosti, a predstavio je i projekt „Pametna sela“ kao novi koncept razvoja ruralnih područja, usvojen od strane Europskog parlamenta u financijskom razdoblju 2021.-2027. godine.

Nakon sastanka, zastupnik Sokol je zajedno sa županom i suradnicima posjetio prezentaciju srednjih škola i zanimanja te Dan otvorenih vrata Obrtničke škole Koprivnica, u sklopu projekta županijskog Centra kompetentnosti. Zastupnik je potom posjetio Općinu Sveti Petar Orehovec gdje ga je dočekao načelnik Franjo Poljak.

Zastupnik je kazao kako mu je drago što se puno radi. -Fiskalnom reformom Vlade omogućeno je i veće sudjelovanje općinskih sredstava, jer se kroz porez sredstva vraćaju lokalnim jedinicama koje znaju kako ta sredstva najbolje utrošiti. Drago mi je da je Vlada prepoznala značaj jačanja lokalnih jedinica, a vjerujem da ćemo kroz EU fondove omogućiti dodatne investicije. To mi je posebno važno jer sam i član Odbora za regionalni razvoj u Europskom parlamentu zadužen za fondove. U idućoj perspektivi imamo rekordan iznos sredstava i vjerujem da će iz tih fondova doći još sredstava u ovu prigorsku općinu.

Kao član Europskog parlamenta urigirao sam da ostane maksimalan stopa sufinanciranja 85 posto. Prijedlog Europske komisije je bio da bude 75 posto, ali izborili smo se da bude ipak 85 posto. To je baš važno za naše lokalne jedinice slabijeg fiskalnog kapaciteta – rekao je Sokol i osvrnuo se i na demografsku politiku. -Dobro je da se i ovdje stvara obrazovna struktura, a vrtići su posebno važni zbog balansa obiteljskog života. Mladim obiteljima i mladim majkama treba omogućiti da mogu uz svoj posao podizati djecu. Vrtići su tu posebno važni i drago mi je da smo iz europskih sredstava izgradili ili dogradili  oko 500 vrtića. Sad nam je cilj u idućem europskom razdoblju da dostupnost u vrtiću bude više od 90 posto. Potrebno je razvijati i gospodarstvo, ovdje je to poljoprivreda – stočarstvo i vjerujem da će općina i dalje raditi na svim projektima gdje može biti konkurentna – poručio je zastupnik i dodao kako nema razvoja i budućnosti bez suradnje europske razine, Vlade i lokalne razine.

Načelnik Franjo Poljak izrazio je zadovoljstvo dolaskom zastupnika u općinu. -Prezentirali smo sliku općine od novih vrtića, dvorane, ceste i vodoopskrbe. Dobar dio tih projekata financiran je europskim sredstvima, a zastupnik Sokol je do sada kao pomoćnik ministra i saborski zastupnik doprinosio da se zakonska legislativa i mjere Vlade donose na način da budu povoljne lokalnim jedinicama. Dobro nam je došlo fiskalno poravnanje i naš se proračun povećao pa smo mogli biti partneri koristeći europska sredstva i naša sredstva – istaknuo je Poljak i dodao kako je jako dobro da i europski zastupnici obilaskom terena steknu dojam o različitostima općina diljem zemlje.

Preuzeto Portal prigorski.hr: https://prigorski.hr/zastupnik-u-europskom-parlamentu-tomislav-sokol-u-posjetu-koprivnicko-krizevackoj-zupaniji-posjetio-i-opcinu-sveti-petar-orehovec/

Share on email
Share on print
Share on facebook