SVEČANO OTVOREN DJEČJI VRTIĆ MALI PETAR

SVEČANO OTVOREN DJEČJI VRTIĆ MALI PETAR

Roditelji, djeca i mještani Općine Sveti Petar Orehovec dugo će pamtiti 12. svibnja 2022. godine. Naime, na području općine svečano su u jednom danu otvorena dva dječja vrtića. Prvi vrtić otvorio je svoja vrata u Gornjem Fodrovcu, a sat vremena kasnije bili smo i na svečanom otvorenju vrtića Mali Petar u Svetom Petru Orehovcu.

U Gornjem Fodrovcu i Svetom Petru Orehovcu nazočili su i brojni gosti i uzvanici – državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Ante Babić, koprivničko-križevački župan Darko Koren, predstavnici Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Ispostave Križevci Darko Žarković, Zdenko Stančić i Matija Bedovec, predsjednik Općinskog vijeća Josip Međan i članovi Vijeća, načelnik Općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak, načelnik Općine Kalnik Kruno Đurec, ravnatelj Osnovne škole Sveti Petar Orehovec Stjepan Lučki, predstavnici tvrtke Radnik, direktorica križevačke Turističke zajednice Olinka Gjigaš, direktor Stipić graditeljstva, projektanti i članovi stručnog nadzora Martina i Marko Kašik, župnici Krunoslav Detić i Milan Kerš, roditelji, ravnateljica vrtića Štefica Matus i naravno općinski načelnik Franjo Poljak sa suradnicima.

Ravnateljica Štefica Matus zahvalila je svima na dolasku u Gornji Fodrovec i Sveti Petar Orehovec. -Put do otvorenja vrtića bio je izazovan i posebno zahvaljujem Općini kako osnivaču na trudu i ustrajnosti da se ovaj projekt realizira. Vrtić ima 5 odgojnih skupina u dva objekta. U matičnom objektu su dvije vrtićke i jedna jaslička skupina i upisano je 38-ero djece, a u Gornjem Fodrovcu su po jedna jaslička i vrtićka skupina, a upisano je 24-ero djece – kazala je ravnateljica i zahvalila roditeljima na povjerenju. -Moram se zahvaliti i tvrtki Širjan na donaciji igračaka i slikovnica – poručila je i pozvala sve okupljene na buduće proslave i obilježavanja u vrtiću.

Načelnik Svetog Petra Orehovca Franjo Poljak posebno je danas bio radostan na današnjoj svečanosti. -Bilo je puno izazova. Investicija je 10,6 milijuna kuna, a 7,5 milijuna osigurano je kroz EU fondove i bez tih sredstava ne bi mogli izgraditi ovaj vrtić. Otvorili su se novi natječaji  i osigurat ćemo povrat još 1,5 milijuna kuna. Vrtić kao zgrada nije cilj, već je cilj edukacija, izobrazba djece od najranije dobi. Toliki je interes roditelja da smo u dva vrtića morali osigurati jasličke skupine– rekao je Poljak i čestitao ravnateljici i svim sudionicima projekta.

-Obitelj je najvažnija, a vrtić će pomoći obitelji da djeca vrednuju svoju obitelj i svoju povijest. Tu je važan tim – zaključio je Poljak i zaslužnim ženama u projektu uručio cvijeće.

Pozdravne riječi u ime građevinske tvrtke Radnik uputio je Darko Jambreković. -U ime Uprave tvrtke Radnik zahvaljujem se Općini na povjerenju, jer su nas birali za izvođača ovog projekta. Općina nam je puno puta dala povjerenje i na tome smo zahvalni. Vjerujem da će ubuduće puno obitelji odlučiti živjeti u zelenom Prigorju, a odgoj i obrazovanje djece od vrtićke dobi je jako bitno za ostanak mladih u općini – poručio je Jambreković i darovao načelniku prigodnu sliku vrtića.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren kazao je kako je vrtić značajan za budućnost prostora. -Otvaranje ovakvih projekata je velika radost i takvim radostima sam puno svjedočio u životu, a bezgranična radost je kad se dva takva objekta otvore u jednom danu. Čestitam načelniku, svim njegovim suradnicima te ravnateljici. Danas svaki roditelj želi da njegova djeca imaju istu startnu poziciju kao i djeca u drugim sredinama, a to sada imaju u Svetom Petru Orehovcu. Županija ima nadležnost nad školstvom u općini i to je vidljivo od glavne matične škole koju smo dogradili i stalno u nju ulažemo, a izgrađene su nove škole u Fodrovcu i Gregurovcu.

Uskoro ćemo otvoriti i novu školsko-sportsku dvoranu u Svetom Petru Orehovcu i to će biti kruna koja će školsku infrastrukturu dovesti do najviše moguće razine – zaključio je župan.

Zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Ante Babić rekao je kako je posebno sretan zbog ovakvih događanja u Općini Sveti Petar Orehovec. –  U Hrvatskoj je otvoreno 498 dječjih vrtića za koje je Vlada uložila 2 milijarde kuna. Do 1. svibnja za 16 općina u Koprivničko-križevačkoj županiji izdvojeno je 3,2 milijuna kuna. Još su dvije omotnice kroz program nacionalnog oporavka – poručio je Babić i dodao kako se ovakvi projekti realiziraju zbog velike emocije načelnika Poljaka prema svom kraju.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak čestitao je načelniku Poljaku i Vijeću na dobro odrađenom poslu. –Ovo je jedinstvena prigoda u Hrvatskoj da u jednoj općini otvaramo dva vrtića. Ministarstvo poljoprivrede uložilo je oko 7,5 milijuna kuna, a ukupna investicija je oko 10 milijuna kuna. Ministarstvo je osiguralo sredstva za još 200 vrtića u RH. Kroz program ruralnog razvoja nastavljamo i dalje, a iduće godine nas očekuju nova sredstva za razvoj poljoprivrede, prehrambene industrije i za razvoj života na selu – kazao je Majdak i još jednom uputio čestitke na realizaciji projekata.

Prije svečanog rezanja vrpce mališani su izveli prigodni program.

Izvor: https://prigorski.hr/

Share on email
Share on print
Share on facebook