“Cross-border-wine routes 2”

“Cross-border-wine routes 2”

Načelnik Općine Franjo Poljak zajedno sa članovima Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“ te djelatnicima Društveno kulturnog centra „Kuća ideja-prostor zajedništva“,  ugostio je u petak, 27. kolovoza, u prostorijama Društveno kulturnog centra vinare i vinogradare iz mađarske regije Villany, poznate po proizvodnji vina vrhunske kvalitete.

Druženje mađarskih i orehovečkih vinara odvijalo se u sklopu projekta ”Cross-border-wine routes 2”, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine.

Cilj ovog projekta je poticanje suradnje između mađarskih i hrvatskih vinara s Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji.

Načelnik Poljak pozdravio je okupljene, poželio im dobrodošlicu i ugodan boravak u našem zavičaju. Ukratko je predstavio Općinu Sveti Petar Orehovec, izrazivši zadovoljstvo zbog suradnje mađarskih i orehovečkih vinara, jer je razmjena iskustva uvijek dobrodošla.

Josip Peklić, nagrađivani vinogradar i vinar, pozdravio je ispred Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“ mađarske kolege. Upoznao ih je s poviješću Udruge, kao i s vinogradarskom tradicijom i uspjesima vinara iz naše Općine.

Druženje je nastavljeno uz degustaciju vina i sireva iz orehovečkog kraja. Vinare iz Mađarske ugodno su iznenadile naše graševina, silvanac, pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay i rajski rizling. Uz domaća vina, bile su ponuđene najrazličitije vrste sireva iz bogate lepeze ponude OPG-ova s područja naše Općine; od sireva sa začinima poput ljute paprike i vlasca, dimljenih i kuhanih sireva te škripavca.

Susret mađarskih i orehovečkih vinara pokazao je još jednom kako su enologija i gastronomija naši turistički aduti. Uz prirodne ljepote, itekako bi mogli privući turiste i ponudom autohtone hrane i izvrsnim vinima.

 

Share on email
Share on print
Share on facebook