Vincekovo po Križevačkim štatutima, 20.1.2024.

Vincekovo po Križevačkim štatutima, 20.1.2024.

Vincekovo po Križevačkim štatutima, 20. siječnja 2024. od 14 sati na Karanskom brdu, Križevci.

Vincekovo  po Križevačkim štatutima održava se svake godine u nekom od vinograda križevačkog područja u organizaciji Udruge vinogradara i vinara „Bilikum“ iz Križevaca, Turističke zajednice grada Križevaca i Vinske ceste Križevačkoga prigorja.

Ove su godine odabrane klijeti na Karanskom brdu.

Svetkovina Vincekova prvi je od pet zapovjedanih pučkih vinogradarskih blagdana: sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila. Program predviđa posebnu  »spelanciju«, blagoslov trsa po Križevačkim štatutima. Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve sa tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za izvjesno vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar ustvrdi hoće li godina biti rodna i plodna. U ceremoniji, koja se obavlja na otvorenom, uz domaćina sudjeluju i biskup, peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši, a loza se kiti kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda. Prvi dio ceremonije izvodi se na otvorenom u vinogradu, a drugi se odvija u klijeti ili vinskom podrumu uz dobru kapljicu, domaća starinska jela i pića.

Molimo Vas da vijest o nadolazećoj manifestaciji objavite na Vašim web stranicama, portalima, informativnim emisijama, te da obavijestite zainteresirane, rodbinu, znance i prijatelje i pridružite nam se u subotu 20. siječnja 2024.

 

 

Izvor: tz@krizevci.hr

Share on email
Share on print
Share on facebook