Općina Sveti Petar Orehovec potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Dogradnja Djećjeg vrtića Mali Petar, Podružnica Gornji Fodrovec”

Općina Sveti Petar Orehovec potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Dogradnja Djećjeg vrtića Mali Petar, Podružnica Gornji Fodrovec”

Svečanost dodjele ugovora za 94 projekta teža od 50 milijuna eura, koji će u dječjim vrtićima diljem Hrvatske otvoriti 5080 dodatnih mjesta, održana je u Zagrebu.

Dodjeljujući ugovore vodstvima gradova i općina, predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako je cilj Vlade da na kraju trećeg poziva za financiranje u Hrvatskoj 97 posto djece bude obuhvaćeno najranijim obrazovanjem, a da je prije pandemije taj broj iznosio 78 posto.

Čestitajući potpisnicima ugovora u društvu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i ravnatelja SAFU Dragana Jelića, Plenković je kazao da Hrvatska povećava kapacitet dječjih vrtića kako bi dostigla taj cilj.

S prvim pozivom koji je iznosio 163 milijuna eura, kojim je predviđena izgradnja i dogradnja 248 dječjih vrtića, drugi poziv je dodao 50 milijuna eura u 94 dječja vrtića. To je ukupno 342 ulaganja i 21 tisuća novih mjesta u vrtićima, kazao je Plenković.

Naglasio je kako karta rasporeda investicija pokazuje da je središnja vlast vodila računa o ravnomjernom razvoju Hrvatske bez obzira gdje se nalazio grad i koja je politička opcija u njemu na vlasti.

Ukupna investicija u Hrvatskoj u obrazovanje svih uzrasta od predškolskih ustanova do visokoškolskih institucija iznosi 2,5 milijarda eura, što nije bilo nikada u Hrvatskoj, kazao je hrvatski premijer i zaključio da će sva djeca u školi imati besplatan obrok.

Ministar Fuchs rekao je da je u pitanju sukcesivan smišljeni plan unaprjeđenja obrazovanja u Hrvatskoj. Izrazio je nadu da će svako dijete u Hrvatskoj u sljedećem mandatu imati mjesto u dječjem vrtiću, čak i u gradu Zagrebu koji, smatra Fuchs “ima itekakvih problema s izgradnjom vrtića iz više razloga“.

Kad ova druga faza ulaganja bude završena, ona će s prvom fazom donijeti preko 20.000 novih mjesta u vrtićima, a u varijanti nastavka financiranja, jer najavljujemo i raspisivanje trećeg poziva za izgradnju i dogradnju dječjih vrtića, to bi se trebalo približiti brojci od 30.000 i na taj bi način, de facto, sva djeca imala mjesto u vrtićima, kazao je.

„Svaki današnji potpisani ugovor, a zatim realizirani projekt, dat će dodatnu vrijednost lokalnoj sredini, dok će povećanje vrtićkih kapaciteta učiniti iste dostupnijima za brojne obitelji“, rekao je ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, istaknuvši kako će se najveći broj vrtića u okviru oba poziva izgradit se u Zagrebačkoj (30 vrtića ukupne vrijednosti 28,2 mil. EUR), Splitsko-dalmatinskoj (27 vrtića ukupne vrijednosti 16,4 mil. EUR) te Vukovarsko-srijemskoj županiji (22 vrtića ukupne vrijednosti 12,5 mil. EUR).

Napomenuto je da je za općine i gradove na područjima ispodprosječne razvijenosti, kojima sredstva poziva za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova ne budu dostatna za dovršetak planirane izgradnje u državnom proračunu za 2024. i 2025. godinu osigurano dodatnih 8,6 milijuna eura.

Izvor: HINA

Share on email
Share on print
Share on facebook