Povjesničari i konjari Svetog Petra Orehovca predstavili rekonstruirane odore vojne

Povjesničari i konjari Svetog Petra Orehovca predstavili rekonstruirane odore vojne

Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec i Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak jučer su pred zainteresiranim posjetiteljima u Društveno kulturnom centru u Svetom Petru Orehovcu predstavili rekonstruirane odore vojne postrojbe Orehovečkih. Plemenita obitelj Orehovečki svoje podrijetlo vuče iz Svetog Petra Orehovca, a prvi Orehovečki spominje se u dokumentima još iz 1334. godine. Članovi ove loze odigrali su važnu ulogu u političkom i kulturnom životu, a obitelj je svoj društveni uspon i vrhunac doživjela u 17. stoljeću.

Na projektu „Kuća ideja-prostor zajedništva“, za Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec i Udrugu uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak angažirani su povjesničari koji su istražili pitanje sudjelovanja članova obitelji Orehovečkih u Tridesetogodišnjem ratu. Zahvaljujući angažmanu Filipa Hrena, doktoranda s Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji se bavi temom Tridesetogodišnjeg rata te Jelene Borošak Marijanović, dugogodišnje kustosice Zbirke odora Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba, ispostavilo se da povijest itekako pamti zasluge pukovnije Orehovečkih u vojnom sukobu koji je trajao od 1618. do 1648. godine.

Orehovečki su naime bili vrlo visoko postavljeni u carskoj hijerarhiji te su bili jedni od najbližih suradnika obitelji Zrinskih, a o njihovim vojničkim i ratnim zaslugama svjedoče mnogobrojni povijesni dokumenti koji se čuvaju u povijesnim muzejima u Beču i Stockholmu, uz detaljan opis vojničkih odora iz tog vremena.

Nakon godinu dana rada i istraživanja unutar ciklusa radionica „Povijesni galop“, javnosti su predstavljeni rezultati rada te su članovi Udruge uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak s ponosom obukli rekonstruirane vojničke odore, kakve su prije četiri stoljeća nosili njihovi preci.

O samome putu i izradi rekonstruiranih vojničkih odora govorio je predsjednik Povijesnog društva Sveti Petar Orehovec Tomislav Somođi, a čast da nose odore i predstave ih javnosti imali su konjari Marko Plavec, Tomislav Gajski, Kristijan Mikec, Mirko Pukec, Antonelo Ivšak i Josip Plavec koji će i ubuduće prezentirati povijesnu konjičku gardu pukovnije Orehovečkih te na taj način promovirati povijest Svetog Petra Orehovca. Svrha ciklusa radionica „Povijesni galop“ na projektu „Kuća ideja-prostor zajedništva“, bilo je javno postrojenje konjičke garde uz popratnu izložbu, a jučerašnjim je događajem ostvaren zadani cilj.

Izložba „Rekonstruirane odore vojne postrojbe Orehovečkih“ je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

Ova izložba, kao i sve druge radionice, koje su se održale u sklopu ciklusa radionica „Povijesni galop“, u potpunosti bile besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost.

Portal prigorski: https://prigorski.hr/povjesnicari-i-konjari-sv-petra-orehovca-predstavili-rekonstruirane-odore-vojne-pukovnije-orehoveckih/

Share on email
Share on print
Share on facebook