KUD Prigorec naš ponos

KUD Prigorec naš ponos

Vinkovačke jeseni održale su se 56. put od 10. do 19.rujna pod nazivom ”Ide dika, kapu najerio ”, a završile su u večerenjim satima trećim dijelom Državne smotre izvornog hrvatskog folklora. U svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega 56. vinkovačkih jeseni, ulicama i trgovima toga slavonskog grada u nedjelju je prošetalo 70-tak folklornih skupina iz Hrvatske i iz inozemstva. Oko 30 članova KUD-a ”Prigorec” Sveti Petar Orehovec sudjelovalo je na 56. Vinkovačkim jesenima u svečanom mimohodu i na državnoj smotri izvornog folklora kao predstavnici Koprivničko- križevačke županije.– U svečanom mimohodu prolazeći vinkovačkim ulicama kroz pjesmu i ples pokazali smo dio narodne izvorne tradicije sa područja općine Sveti Petar Orehovec, dok smo se na svečanoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića predstavili sa kratkim prikazom ”Prigorskog drmeša” te dobili veliki pljesak uzvanika, gostiju i gledatelja. Mnogi gledatelji su nas hvalili na autentičnosti i posebnosti.

U večernjim satima 19. rujna održan je treći dio državne smotre izvornog folklora pona središnjoj pozornici Vinkovačkih jeseni. Zadnji dio državne smotre bio je ujedno i jedan od najboljeg dijela cijelog dana, gdje je najboljih 7 KUD-ova predstavljalo običaje iz svojih županija i država.

Predstavili su se sa izvornim scenskim prikazom ”Pri čige” sa područja Sveti Petar Orehovec koju je za scenu pripremila voditeljica KUD-a Ana-Marija Petric Vlah.

– Nastup je prošao odlično te smo još jednom predstavili Koprivničko-križevačku županiju kao i našu općinu Sveti Petar Orehovec u najboljem svijetlu. Pokazali smo posebnost, ljepotu i osebujnost narodnih običaja našeg kraja.

Dodala je kako moraju pohvaliti svoje drage domaćine KUD-u ”Zvonko Galović Nona” Tompojevci koji su ih odlično ugostili, počastili ih domaćim ukusnim slasticama i raznim delicijama, a putujući prema njima posjetili su Vukovar i Vukovarski vodotoranj- simbol hrvatskog zajedništva.

– Vinkovačke jeseni su zaista mjesto gdje se može vidjeti bogatstvo običaja, tradicija i narodne baštine hrvatskog naroda, a sudjelovati po drugi puta u najvećoj manifestaciji izvornog folklora zaista je privilegija za naše malo društvo.

Kako su rekle, prolaziti vinkovačkim ulicama u svečanom mimohodu te sudjelovati u istome, plesati na središnjoj pozornici pred brojnim gledateljima uživo i ispred malih ekrana, prisustvovati najvećem šokačkom kolu na vinkovačkom stadionu i biti dio državne smotre izvornog folklora sa najboljim izvođačima.

– Dvanaest godina, koliko postoji naše društvo istražujemo našu općinu Sveti Petar Orehovec, a imati priliku predstaviti po drugi puta ono što smo istražili svim prisutnima bilo je zaista nešto što ćemo pamtiti cijelog života. Osjećaj ponosa i neizmjerne sreće koji je imao svaki pojedini član društva prije nego je stupio na svečanu pozornicu Vinkovačkih jeseni je osjećaj koji nikada nećemo zaboraviti – poručili su.

Čuvari tradicijske kulture još su jednom ponosno pokazali što su naslijedili od svojih starih te čuvaju za buduće generacije.

Izvor: portal prigorski.hr https://prigorski.hr/kud-prigorec-po-drugi-puta-na-vinkovackim-jesenima-predstavljao-koprivnicko-krizevacku-zupaniju-i-svoj-kraj/

Share on email
Share on print
Share on facebook