Bogačevo

Bogačevo

Bogačevo

Bogačevo je naselje u Hrvatskoj u sastavu općine Svetog Petra Orehovca. Nalazi se u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Povijest plemićkog dijela Bogačeva možemo pratiti od 1306. godine kad Stjepan, sin Pavla, a unuk Jakše, zalaže svoje posjede »Bagacha« i dio Cirkvene. Ova isprava potvrđena je 1376. godine plemićima Ravenskim, a ista obitelj ima prava na zemlje u Bogačevu i 1466. godine kad se ovaj posjed, uz njihova imanja oko Žabna i Cirkvene, spominje uz Sveti Petar Orehovec i Klenovec, navodi Pavleš u svojoj knjizi.

Od mještana smo čuli da su ovdje svoje posjede imali plemići Bogači, a prema podatcima koje u svojoj knjizi iznosi povijesni topograf Ranko Pavleš, u srednjem vijeku ime Bogačevo je osim naselja nosio i potok kojega danas zovu Črnec

 

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, selo je imalo 84 stanovnika.[2] Selo se sastoji od ulazne kapelice, nakon koje slijedi 20-ak kuća, većinom smještenim na desnoj strani sela. Prije desetak godina unutar sela je podignut i silos koje koristi lokalni zemljoposjednik i stočar. Na centru sela nalazi se mljekara, dok se pored nje nalazi čekaonica autobusa sagrađena nakon proteklih lokalnih izbora. Selo je u potpunosti asfaltirano, a na rubu sela nalazi se i dječje igralište.

 

Share on email
Share on print
Share on facebook